Mineraler og naturfenomener – kunstneriske uttrykk gjennom regelbasert forskning, 2014-2019

 [Presentasjon av doktorgradsprosjekt]

Siden høsten 2014 har jeg i mitt ph.d.-prosjekt systematisk undersøkt hvordan keramisk kunst kan utvikles gjennom teknikker som tar i bruk naturens grunnleggende prinsipper for formdannelse. Sentrale spørsmål har vært: Hvordan vokser, forflyttes og forsvinner landformer gjennom langsomme naturlige prosesser som eksempelvis erosjon, sedimentering og forvitring? Hvilke forhold binder en forms kjerne til sin overflate? Hva handler min emosjonelle tilknytning til leiren og landskapet om?

Sommeren 2009 så jeg et landområde i Nord-Trøndelag som var blitt ødelagt av et kvikkleireskred. Møtet med skredområdet gjorde så sterkt inntrykk at jeg i etterkant skjønte at hvis mitt arbeid med keramikk skulle utvikles, så måtte jeg også utvikle mitt eget perspektiv og syn på keramiske råstoffer. Fra å forholde meg til dem som industrielt foredlete råvarer, ville jeg også lære mer om materialer og prosesser sett fra en naturvitenskapelig vinkel. I mange år har jeg arbeidet med utvikling av nye prosjekter gjennom repetitive regelbaserte strategier. Naturens metoder for formdannelser er også repetitive og regelbaserte og spørsmålet er om det finnes mulighet for å komme nærmere både naturen og kunsten gjennom å videreutvikle mine egne kunstneriske metoder.

Mitt mål med utstillingen er å gi publikum innblikk i undersøkelser og arbeidsmetoder som er blitt utviklet og brukt i prosjektets ulike stadier. Her utstilles keramiske arbeider, råmaterialer, tegninger, collager, fotografier, skissebøker, videoklipp, tekster samt et utvalg av relevant litteratur. Det vises både undersøkelser som har nådd avsluttende faser og kan presenteres som ferdige resultater, og eksperimenter som fortsatt er i prosess og stoff til videre utvikling.


Utstillingen ble vist i overlyssalene, Kunstnernes Hus i perioden 22.01.19 – 27.01.19

Ph.d.-prosjektet er gjennomført ved Kunsthøgskolen i Oslo og støttet av Program for
kunstnerisk utviklingsarbeid.

Relaterte sider:

The Clay and other Essays Bokutgivelse (2020)

Oppmåling av en ustabil virkelighet skrevet av Katrine Køster Holst med introduksjon av Kjetil Røed (2019) Norsk

Fields (2015-2019)

Formernes språk Katrine Køster Holst i samtale med Anne Gry Haugland med introduksjon av Cecilie Tyri Holt (2019) Norsk / Dansk

Katrine Køster Holst – Phenomenological Exploration through Clay Text by Joshua Miller (2024) English

Prosjektet er også presentert med tekster, bilder og video på Researh Catalogue en internasjonale database for Artistic research. Her finnes en Exposisjon (skrevet på norsk) som er publisert, uten mulighet for endringer i 2019. Bemerk at navigering egner seg best for dataskjerm

Katrine Køster Holst